Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
03.10.2016.
11:01 > 17:52
Novi sistem zakazivanja pregleda na Poliklinici Kliničkog centra Vojvodine i dalje zbunjuje građane koji žele da provere svoje zdravlje.
  • PACIJENT 2

    04.10.2016 19:54

    Za osnovni paket usluga treba da svi plaćaju jednako u apsolutnim iznosima.
    Nije logično da se za ISTI PAKET USLUGA različito plaća.
    Za socijalne slučajeve neka plaća država, kao i za gomilu radnika na crno fiktivno prijaviiljenih na BIRO za zapošljavanje zbog besplatne knjižice.
    Neka njihovo lečenje plaća onaj ko im je to omogućio država, a ne da ovu obavezu prevaljuje na teret onih koji PLAĆAJU U VIDU PROCENTA OD 12,5%NA NETO PLATU.
    Nije to POREZ, već uplata za zdravstveno osiguranje!



  • @PACIJENT 2

    04.10.2016 17:28
    Pa, nece te osloboditi sigurno. Mozda smanjiti. Nekako se u tom pravcu i krece promena sistema koji ovakav ne moze opstati. Pri tome, verovatno neces biti oslobodjen svog procenta, nego ce mozda on biti nesto umanjen, ili cak i nece, ali ce pokrivati samo osnovne potrebe (tipa hitnih stanja i sl.), a svako ce imati za sebe mogucnost da doplacuje privatne fondove i s tim osiguranjem se leci kod privatnika. Imaj u vidu koliko se ustvari malo odvaja od plata u ovoj zemlji bez privrede i stvaranja i zaradjivanja (mozda si ti jedan od 0,1% zaposlenih sa 1000 eura plate, pa dajes mnogo, ali koliko je nezaposlenih a osiguranih, pa koliko je ljudi na minimalcu cijih 12% je dve crvene itd.). Mislim da je svima jasno da nase drustvo nije kao npr. USA gde bi se moglo dozvoliti da onaj koji nije uplacivao osiguranje ostane da lezi krvareci na pragu bolnice. Osnovno lecenje ce morati da postoji za sve. A neko dodatno ce pripadati bogatijima (i pametnijima, onima koji shvate da sistem "a necu se valjda razboleti" ne valja, pa ce uplacivati dodatni fond). Takodje, drzavne ustanove ce biti socijala, gde rade losiji lekari, a privatna praksa ce biti mesto gde kosta, ali se dobije kvalitet. To se vec vidi, jer su drzavne ustanove ogrezle u korupciji i neradu, nepotizmu, a kvalitetni strucnjaci beze glavom bez obzira u inostranstvo, a oni koji iz svojih razloga ne mogu, sve vise vec prelaze u cistu privatnu praksu gde ne moraju da rade za pet drugih lenjivaca.
  • PACIJENT 2

    04.10.2016 16:49
    Molim državu da me oslobodi OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA od 12,5 % mesečno na moju neto platu.
    Ne želim više da plaćam -ništa. Moje novce hoću da čuvam u mom džepu ili da uplaćujem privatno zdravstveno osiguranje.
    A Vi se u KCV i Domovima zdravlja za....vajte o svom trošku.
    Za..le me baš za Vaš program i sistem zakazivanja.
    Kad imam svoje novce u džepu zakazaću pregled kod privatnika ili platiti bolnički dan kad mi bude trebalo.
  • insajder

    04.10.2016 15:24
    Ne lozite se na IZIS koji se uvodi (novi program za internet "moj doktor" pregled termina i automatsko zakazivanje). Neko je resio da ogromne novce stuce u nesto sto u startu ne moze da funkcionise, niti ce ikad. Pretpostavljam da je to bila necija tezga takodje. Mozda nije los za Domove zdravlja kojima su jedini posao pregledi spoljasnjih pacijenata, ali za to nije morao biti toliko komplikovan i kompleksan (i, naravno skup). Za bolnice gde se glavni deo lecenja odnosi na lezece pacijente i rad na odeljenjima, ovakvo planiranje spoljasnjih pregleda, a bez plana i norme bolnickih poslova - nije moguce. Kad smo to upitali "majstore" koji program uvode (uzgred, zahteva rad na kompjuterima, a mi nalaze pisemo rukom, jer su pisace masine crkle, a kompjuteri jos prakticno ne postoje u nasem zdravstvu, bar u KCV), odgovorili su nam da je svakako da bi sistem radio, neophodno prvo napraviti isti takav program za poslove za lezece pacijente, pa onda ta dva programa uskladiti medjusobno, a da je to u planu u narednom periodu! (narednih godina) Znaci, nije ni planirano jos dugo da sistem stvarno profunkcionise za pacijente.
  • Pacijent

    04.10.2016 10:49
    Operisana
    Upravo vec 3 dana zovem da zakazem UZ.Ili je zauzeto ili niko ne dize slusalicu. Broj sam dobila direktno na salteru za zakazivanje od sestre koja zakazuje kada sam bila u Kamenici pre mesec dana.. Tada mi je receno da se javim pocetkom ovog meseca jer liste za mog doktora dobijaju tek posle Nove godine. Meni je kontrola zakazana za mart a uput sam uzela mesec dana ranije jer znam da se ceka. Sada opet treba da idem u Kamenicu.Mozda mi zakazu UZ a mozda se ivratim kao prosli put. Hvala ministru zdravlja i svima koji su zaduzeni za ovaj problem i za bolesne. Tesko je toliko se setati i kada si zdrav!!!a da ne pricamo da nemamo svi para za taxi a po nekada ni za gradski autobus.A gde je nase izgubljeno vreme i nerviranje?????
    Blago zdravima!
  • Dragan

    04.10.2016 07:40
    Portal aktivirati kako treba
    Treba omoguciti da se preko portala odmah i zakaze, prijavljivanje na portal omoguciti preko elektronske zdravstvene knjizice (i citaca kartica) sa onim PIN-om / eventualno sa elektronskom licnom kartom.

    Da se omoguci odabir doma zdravlja / bolnice / kcv ili druge ustanova, lekara, odabir termina, klik misem i gotovo, mozda povezati i da se automatski izda i uput ako postoje vec raniji izdati uputi od strane lekara opste prakse ili specijaliste.



  • /

    03.10.2016 22:42
    /
    ma daj manite me i tog titovog sistema.
    dangubilo se po ceo dan
    gubilo se vreme ispred ordinacije da posrcu kafu, da udje protekcija, da dodju sa dorucka, pa da udju babe koje su dosle u 6.00, i onda bezanija u 12.00...

    sada se vidi ko je disciplinovan da te primi u zakazan termin a ko sabotira i ovaj nacin rada.
    i moji imaju zakazano godinu unapred-naravno da sam protiv toga ali sam i protiv titine bahatosti koja je ovo napravila
  • mr X

    03.10.2016 22:36
    Novi način zakazivanja pregleda u KCV NE zbunjuje građane. Novi način ne funkcioniše a stari nije valjao ali je kako tako radio.
  • Lekar

    03.10.2016 19:56
    I da...
    Pacijentima nije omoguceno zakazivanje pregleda preko portala mojdoktor!
    Kada sistem bude funkcionisao, pacijenti ce na portalu moci da vide orijentaciono kada pojedini specijalisti imaju slobodan termin.


  • dule

    03.10.2016 19:54
    Prosto resenje postoji doneti propis po kome SVAKI ALI SVAKI politicar za sebe i za clanove svoje familije mora iskljucivo da se leci u drzavnoj bolnici i da preglede zakazuje ISKLJUCIVO redovnim putim.Za svako otkrivanje zloupotrebe tipa da se uhvati politicar na privatnoj klinici ili da ne moze da dokaze kako je i kada zakazao pregled MOMENTALNO MORA DA SE POVUCE SA SVIH FUNKCIJA. E da vidite kako bi se brzo sve popravilo i kako bi se ubrzalo zakazivanje.
  • Sistemski

    03.10.2016 19:42
    I ovo je deo oblika specijalnog rata za rasterivanje i istrebljivanje naroda sa ovih prostora.
    U državi u kojoj je naizgled sve pravno i uređeno - a u praksi ništa ne funkcioniše.
    Sve institucije poručuju samo jedno - Odlazi odavde!
    Nećeš moći da dobiješ dete, to dete neće imati zdravstvenu zaštitu, nećeš imati pomoć za odgajanje, nećeš imati obrazovni istem za njega, ako ga i završi pored svih stimulansa da se to ne desi - ono neće imati posao...
    Imamo klovnove u odelima koji nam sa medija poručuju da sve cveta.
    Nažalost, klovnove koji rade za strane interese.
    Ne tvrdim da zdravstveni radnici nisu svesni da je ovo baš tako podešeno.
    Sprečiti pacijenta da dođe do pomoći koju je platio.
    Ovakve stvari su odavno razvijene u americi. Mi još nismo dospeli do toga da nas leče video linkom iz Indije, a da nas sačekuje sekretarica umesto školovane medicinske sestre.
  • Marija

    03.10.2016 19:30
    Zakazivanje kod lekara
    JA ne znam ko sve smišlja to zakazivanje ali znam da nas šetaju , a mi koji ne možemo platiti privatne preglede čekamo dok neki misle da ćemo ovako u Evropu. Ako imate nekog u Nzdravstvu da vam pomogne onda se sve reši prekim putem.
  • /

    03.10.2016 19:05
    /
    prvi put cujem za takvo zakazivanje a redovno vozikam stare po doktorima.
  • drug Tito

    03.10.2016 18:39
    Sistem za vreme druga Tita je bio Svajcarska za ove sad.
  • dzo

    03.10.2016 18:36
    Uzmite ime i prezime svakog operatera koji vas odbije, snimite telefonom, kamerom... Pa u javnost da vidimo ko su im pretpostavljeni, za koga rade i zasto dobijaju platu.
  • Djoka

    03.10.2016 18:16
    Već sedam dana pokušavam da saznam kako da zakažem kontrolu kod ortopeda. Moj lekar kaže da nema termine i da IZIS još ne radi a sa kol centra i službe zakazivanja me šalju opet mom lekaru. Moj lekar opet kaže da on ne može da zakaže kontrolni pregled i tako u krug.
    A na slobodan termin kod izabranog lekara u domu zdravlja, da bih zakazao pregled kod specijaliste, se čeka gotovo 12-13 dana. Na prvi pregled kod ortopeda sam čekao skoro 2 meseca. Krajem 18. avgusta sam uspeo da zakažem kod ortopeda za 22. septembar. Kada sam konačno došao na pregled rendgen im nije radio ...
    Sumnjam da će taj IZIS ikada proraditi kako treba jer definitivno nema dovoljno lekara (koji rade).
  • Tamara

    03.10.2016 18:07
    Ginekolog
    Hahahah sad sam otisla da proverim na sajtu mojdoktor da li ima neki slobodan ginekolog i naravno da nema... Kaze nema slobodan termin 6 meseci.... jao majko mila...
  • Ha ha ha

    03.10.2016 17:58
    Vladan
    Znaju i oni da zakažu, ali znaju i to da ako ne zakažu, pacijent mora privatno kod tih istih njih.
    Em plata od države, em radiš privatno ,sve u paketu. KCV je samo logistika za privatnu praksu zaposlenih u KCV.
  • PACIJENT

    03.10.2016 17:54
    Ali se nikako ne zbunjuju kada treba da im uplatim 12,5% od moje neto plate.
    na ime doprinosa za obavezno osiguranje svakog meseca.
    Lep je to sistem , ja moram da im platim, ali oni ne moraju da me leče u razumnim rokovima, već me šalju kod privatnika!
  • Vladan

    03.10.2016 17:41
    Tako je to kada sve u zemlji vode losi sa dobrim vezama, a najbolji od nas sede kod kuce ili u inostranatvu. Obicno zakazivanje ne znaju da organizuju. Pa nase babe i dede su pre 40 godina ovo znale a "mi" ne znamo? Pu!
  • Buahahaha

    03.10.2016 17:39
    Koga bre lažete, ima vas 1000 zaposlenih a samo jedan lik na zakazivanju??? Pa ovo je humor sa pedigreom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna